Olen SomaTunen perustaja Jenni Saukkonen ja tässä blogikirjoituksessa kerron vähän omasta historiastani musiikkiin liittyen, yritykseni synnystä ja SomaDuon tarinasta. Yrittäjähenkisyys on oleellinen osa minua ja olin pitkään miettinyt oman yrityksen perustamista ennen kuin sen tein. Sitten yllättäen työelämä antoi tilaa tälle mietinnälle. Kodin sisälläkin tilanne oli vakaa. Silloin päätin, että nyt teen sen, mistä olen haaveillut. Syntyi yritys nimeltä SomaTune.

Oma musiikillinen historiani

Lapsesta asti musiikki on kuulunut arkeen tavalla tai toisella. Aikuisena sitä on ollut myös todella kiitollinen niistä vuosista, jolloin minut patistettiin menemään pianotunneilla, vaikkei se mitään lempipuuhaa ollutkaan. Siitä on ollut valtavasti apua musiikin harrastamisessa ja myös artistin uran luomisessa. Alakouluikäisenä olen laulanut kuorossa ja muistan myös esiintyneeni silloisen Enontekiön kirkkoherran läksiäisjuhlassa parin muun tytön kanssa. Tuosta mieleeni on jäänyt eräs nainen ja hänen tuikkivat silmänsä. Hän sanoi minulle, että olen erityisen lahjakas laulamaan. No, ei hän minua silloin vakuuttanut, mutta oli ensimmäinen, joka minulle tuon asian kertoi.

Olin 30-vuotias, kun uskaltauduin aloittamaan laulutunnit paikallisessa Revontuliopistossa. Opettaja vaihtui alkuun tiuhaan, mutta sinnikkäästi kävin oppitunneilla. Lopulta sain opettajakseni Outi Keskitalon ja hän kertoi minulle CVT-tekniikasta ja alkoi opettaa sen käyttöä. Opin koko ajan paremmin käyttämään ja hallitsemaan ääntäni. Jossain vaiheessa päätin, että nyt olen oppinut laulamista sen verran, että voin laulaa myös muiden kanssa ja hakeuduin kuoroon, Accabelloihin. Samaan aikaan rohkenin esiintyä myös yksin ensimmäistä kertaa ikinä. Se oli jokin niistä Revontuliopiston oppilasmatineoista. Muistan jännittäneeni aivan valtavasti, mutta selvisin hengissä ja huomasin, että esiintymisessä oli jotain, mistä tykkäsin. Ja myös jotain, mistä yleisö piti.

Rohkaistuin vielä lisää ja liityin Revontuliopiston ohjattuun bändiin. Sain solistin pestin. Reijo Kumpulainen ohjasi bändiä varmalla otteellaan. Aloin olla sillä kannalla, että tämä on se juttu, mitä haluan tehdä enemmän. Halusin laulaa ja palo myös esiintymiseen oli kova. Vuonna 2022 bändin ohjaksiin tuli Sakari Ainali. Ohjatun bändin jäsenet tässä kohtaa vähän vaihtuivat. Monen sattumuksen summana Revontuliopiston alla toiminut bändi irroittautui opistosta ja syntyi yhdistys, Enontekiön Musasorvi Ry, jonka alla uusi bändimme EMS jatkoi toimintaansa jälleen eri muotoisena. Olimme saaneet kasaan kahdeksan hengen bändin niinkin suurelta paikkakunnalta kuin Enontekiö! Se oli aika huikea juttu ja edelleen soitamme ja esiinnymme yhdessä EMS:in kanssa.

Pienempi kokoonpano SomaDuo syntyy

Keikkailu isolla bändillä ystävien kanssa on hauskaa, mutta harrastuspohjalta sen toteuttaminen on suuremmissa määrin ja kauemmas lähtiessä hankalaa. Tuli tarve pienemmälle kokoonpanolle ja tähän tarpeeseen vastaamaan perustin yritykseni SomaTunen. Perheeni lisäksi sain tukea yrityksen perustamiseen Sakarilta, joka lupasi lähteä satunnaisesti käymään kanssani duokeikoilla. Toinen meistä rakastaa laulamista ja toinen kitaransoittoa, joten päätimme yhdistää voimamme. Syntyi SomaDuo.

Alkuperäinen idea oli se, että minä olisin SomaDuon vakituinen osanen ja toinen osa olisi joku, joka osaa säestää minua. Ekan keikan vedimmekin itseasiassa Taina Niemelän kanssa SomaDuona Hetan kotiseutumuseolla. Taina soittaa samassa EMS-bändissä ja on varsin taidokas pianisti. Myös Heikki Tourunen on säestänyt minua keikoilla kitaralla ja jalkarummulla. Hänkin kuuluu EMS-bändiimme. Sittemmin Sakari on kuitenkin vakiinnuttanut paikkaansa SomaDuon puolikkaana ja yhteistä ohjelmistoa on kertynyt, joten keikoille on helppo lähteä tuttujen kappaleiden ja harjoittelu yhdessä on mutkatonta.

Sakari on kokenut ja taitava muusikko. Hän soittaa saksofonia, sähkö- ja akustista kitaraa, bassoa, klarinettia, koskettimia ja rumpuja. Kun keikkailemme SomaDuona, hän soittaa kitaraa, saksofonia ja jalkarumpua. Hän osaa myös käyttää taidokkaasti loopperia, jolla hän tekee biiseihin taustoja kitaralla ja saa näin soitettua vaikkapa saksofonilla kitarasäestyksen päälle. Ja tottakai Sakari myös laulaa! Itse olen opetellut soittamaan tamburiinia, jotta Sakarin jalkarumpu ei olisi yksinäinen.

Lappilainen SomaDuo, pieni coverbändi

Olemme siis pieni coverbändi ja soitamme lauluja laajasta genrekirjosta. Genret, joita coveroimme ovat ainakin pop, rock, hardrock, soul, jazz, blues, disco, funk ja iskelmä. Suomi ja englanti ovat kielet, joita käytämme. Ruotsia puhumme vähän, mutta tähän mennessä emme olet laulaneet ruotsiksi. Vaikka olemme esiintyneet yhdessä vasta noin vuoden, mielestäni olemme löytäneet oman tyylin esiintyä. Se on hillityn lappilainen. Eräs herrasmies minulle keikan jälkeen totesi pitävänsä minimalistisesta lantioni liikkeestä. Tämä kommentti mielestäni kuvaa tyyliämme hyvin. Voimme olla taustamusiikki illanistujaisissa, tanssittaa ihmisiä yömyöhään tai esiintyä elegantisti konsertissa. Yksityiset tilaisuudet, kuten syntymäpäivät, häät, hautajaiset, läksiäiset, tuparit, ristiäiset, nimiäiset, pikkujoulut tms sekä yritysten, yhdistysten ja kuntien tapahtumat ja tilaisuudet ovat niitä jotka meitä työllistävät.

Esiinnymme koko Lapin alueella sekä Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa. Meiltä on lyhyt matka jokapuolelle Lappiin etenkin, jos vertaa Helsingin perukoilta tuleviin esiintyjiin. Lyhyt matka on myös valtionrajojen toiselle puolen, koska asumme rajojen tuntumassa, Enontekiöllä. Tällainen on SomaDuon tarinan alku. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia ja avoimia ovia näyttäisi olevan niin paljon kuin niitä vain ehtii aukoa.